FIGYELEM!

A születés anyakönyvezésének kezdeményezésével egyidőben kell benyújtani a személy- és lakcímnyilvántartásba történő felvétel iránti kérelmet.Ha mindkét szülő Magyarországon élő magyar állampolgárként van bejelentve, a gyermeket is csak Magyarországon élő magyar állampolgárként jelenthetik be (az adatlapon a szállásadó adatait is kötelező kitölteni). Ha az egyik szülő külföldön élő magyar állampolgár, kérelmezhető a gyermek külföldön élő magyar állampolgárként való nyilvántartásba vétele. A bejelentésnek mindkét esetben valamelyik szülő állandó lakcímére kell megtörténnie.

Amennyiben a gyermek vonatkozásában betöltetlen az apai jogállás (a szülők nem házasok), akkor a hazai anyakönyvezéshez a szülőknek egybehangzó apai elismerő nyilatkozatot kell tenniük a konzul előtt. Az apai elismerő nyilatkozat megtételére vonatkozó eljárás díjköteles: 799 MXN, amely összeg bankkártyával, banki átutalással, vagy banki befizetéssel róható le (készpénzt 2019. március 1-től nem tudunk elfogadni).

Jegyzőkönyv a teljes hatályú apai elismerésről megszületett gyermekre

Jegyzőkönyv a teljes hatályú apai elismerésről születendő gyermekre

 

 

Megjegyzés:

Felhívjuk a hazai anyakönyvezést kezdeményező ügyfeleink figyelmét, hogy a Mexikóban és a spanyol nyelvű akkreditált országokban kiállított anyakönyvi kivonatokon úgy a családi, mint az utónevek általában nyomtatott nagybetűvel szerepelnek és (a spanyol helyesírási szabályoknak megfelelően) nélkülözik a hangsúly-ékezeteket, amelyek a kisbetűs írásmódban használatosak. (pl. GONZALEZ – González) A nevek helyes hazai anyakönyvezése céljából kérjük a formanyomtatványokon a nevek ékezettel történő feltüntetését, valamint az írásmód következetes használatát.

 

Apostille hitelesítés beszerzése a Mexikói Egyesült Államokban: az egyes szövetségi államokban kiállított anyakönyvi kivonatokra ugyanabban az államban kell beszerezni az Apostille hitelesítést. Hivatalok elérhetősége.