A már független Magyarország és Mexikó 1926. január 13-án létesített diplomáciai kapcsolatokat. Hivatalos érintkezéseink azonban jóval korábbra nyúlnak vissza: a 19. században még a Habsburg Birodalom részeként 1864-ben létesített, rövid életű, Miska császár kivégzésével 1867-ben megszakadó diplomáciai kapcsolatokat az Osztrák-Magyar Monarchia állította helyre 1901-ben Mexikóval.Fototeca Nacional INAH: Álvaro Obregón mexikói elnök fogadja Magyarország képviselőjét A két fél fokozatosan tiszteletbeli konzulátusokat nyitott egymás országaiban, így Mexikó Budapesten is létesített tiszteletbeli konzulátust elsősorban a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése érdekében.

A II. világháború miatt 1941-ben megszakadt diplomáciai kapcsolatokat - hosszú éveket követő előkészítés után - csak 1974. május 14-én veszi fel újra a két ország. Magyarország még ebben az évben nagykövetséget nyitott Mexikóvárosban, a budapesti mexikói nagykövetség pedig 1976-ban nyitotta meg kapuit.

Jelenlegi kapcsolataink intenzívek, sokrétűek és konfliktusoktól mentesek. A két ország számos, különböző területekre kiterjedő kormányközi szerződés (Műszaki-tudományos és technológiai egyezmény; Kulturális és oktatási együttműködésről szóló egyezmény; Gazdasági együttműködési megállapodás; Kettős adózás elkerüléséről szóló megállapodás), valamint további (pl. oktatási, vízügyi, agrártechnológiai) tárcaközi és háttérintézmények közötti együttműködési megállapodás mentén fejleszti kapcsolatait. A magyar-mexikói együttműködés hagyományosan sokszínű és sikeres területe a kultúra, de külön kiemelendő még az oktatás (elsősorban a másik fél tanulóinak biztosított felsőoktatási ösztöndíjak), valamint a gazdaság. Magyarország számára Mexikó a latin-amerikai térség államai közül a legfontosabb (az egész amerikai kontinensen az Egyesült Államok után a második legnagyobb) gazdasági-kereskedelmi partnere, Mexikónak pedig hazánk az egyik legjelentősebb partnere a kelet-közép-európai régióban.