408/2020 (VIII. 30) kormányrendelet értelmében - 2020. szeptember 1-jétől - az alábbiak szerint lehet Magyarországra beutazni. (A részletes rendelkezések, magyarul, a hivatkozott kormányrendeletre kattintva találhatók meg.)

 

Magyarország területére beléphet: magyar állampolgár és családtagja; Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult külföldi állampolgár és családtagja; Magyarországon 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító érvényes engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár; tartózkodási engedély átvételére jogosító vízummal (ún. „D” vízummal) rendelkező külföldi állampolgár.

A belépést követően 10 napos karanténba kell vonulni. (Módosítva 2020.09.21)

A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt, ha 5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett két PCR teszt negatív, a karantén megszűnik. A tesztek költségét a kérelmezőnek kell állnia.

Korlátozás nélkül beléphet az a személy, aki igazolja, hogy belépés előtt 6 hónapon belül átesett a koronavíruson.


A fenti csoportokba nem tartozó személy nem léphet be Magyarország területére. Ezen személyek kérhetik belépésük engedélyezését a rendőrségtől az alábbi okok esetében:

  • bírósági, hatósági eljáráshoz kapcsolódó ügy (igazolással)
  • üzleti tevékenység (meghívólevéllel)
  • gyógykezelés (beutalóval/igazolással)
  • tanulmányok (oktatási intézmény igazolásával)
  • fuvarozási tevékenységgel összefüggő személyforgalom (munkáltatói igazolás)
  • családi esemény (esküvő, keresztelő, temetés)
  • családtag ápolása
  • kiemelt jelentőségű nemzetközi sport, kulturális, egyházi rendezvény
  • egyéb méltányolható/megalapozott ok

A kérelem az alábbi oldalon terjeszthető be elektronikusan:

https://ugyintezes.police.hu/meltanyossagi-kerelem

A belépést követően 10 napos karanténba kell vonulni. (Módosítva 2020.09.21)

A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt (5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett két PCR teszt), ha a két teszt negatív, a karantén megszűnik. A tesztek költségét a kérelmezőnek kell állnia.

A házi karanténban elhelyezett személy számára a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálatokon való részvételt.


Tranzitáthaladás érdekében engedélyezett Magyarországra történő belépés, ebben az esetben igazolni kell az utazás célját és a célországot, valamint, hogy a Magyarországgal szomszédos államba történő belépés biztosított. Az átutazó a rendőrség által meghatározott (lásd a rendőrség hivatalos honlapja - http://www.police.hu/ ) útvonalon közlekedhet és Magyarország területét köteles maximum 24 órán belül elhagyni.


2021. március 1-ei hatállyal szigorodtak az üzleti célú utazások feltételei. Az új rendelkezések szerint magyar állampolgárok csak akkor térhetnek vissza üzleti útról korlátozások, így karantén kötelezettség nélkül, ha az EU vagy az Európai Gazdasági Térség tagállamából, Svájcból, EU tagjelölt államból vagy az Egyesült Királyságból, illetve a 4/2021. (III. 1.) KKM rendeletben felsorolt országokból térnek vissza, és csak a felsorolt országok állampolgárai, vagy az ezekben tartózkodási engedéllyel rendelkező egyéb külföldiek léphetnek be az országba üzleti célból korlátozás nélkül. Az új rendelkezések értelmében Mexikóból vagy Közép-Amerikából hazatérő magyar állampolgárok, illetve Mexikó és a közép-amerikai országok Magyarországra utazó állampolgárai az utazás céljától függetlenül a fentebb említett kormányrendelet általános szabályai szerint léphetnek be az országba.


További részleteket a hivatkozott kormányrendeletben talál, amennyiben kérdése lenne, kérjük, forduljon a Konzulátushoz a consulate.mex@mfa.gov.hu e-mail címen.