6 Dec

 

 

 

 

 

2022. november 28 -án Németh Zoltán  nagykövet és Olti Máté külgazdasági attasé hivatalos látogatást tett Aguascalientesben, Mexikó azonos nevű államának fővárosában. María Teresa Jiménez Esquivel-lel, az állam kormányzójával és Manuel Alejandro González Martínezzel, gazdaság-, tudományos és technológiai fejlesztési miniszterrel folytatott tárgyaláson a kulturális, gazdsági és oktatási együttműködésről egyeztettek.

Ezt követően, a Lorena Martínez Rodríguez-zel, az Aguascalientesi Oktatási Intézet (IEA) főigazgatójával beszélgettek a magyarországi és aguascalientesi felsőoktatási tanulmányok lehetőségeiről. A nagykövet az Aguascalientesi Műszaki Egyetemen (TUA) az állam üzletembereinek és egyetemi vezetőinek tartott előadást a magyarországi üzleti lehetőségekről.

Végül, az aguascalientesi bortermelőket tömörítő szervezettel, a Somos Vid Aguascalientes-szel együttműködve Sebastián Giraldo Makovej, a Magyarországon az „Év Sommelierje 2022” címmel kitüntetett borszakértő részvételével a magyar borok bemutatását célzó szakmai rendezvényre került sor az Észak-Aguascalientes-i Műszaki Egyetemen (UTNA) működő Szakközpontban. A magyar-mexikói szakmai tapasztalatcserét célzó borkóstolón a jelenlévők megtekinthették a leghíresebb magyar borról, a tokaji aszúról szóló „Folyékony arany” című dokumentumfilmet is. Az esemény a Mexikói Magyar Kulturális Hetek részeként valósult meg és célja a magyar és aguscalientesi borok kapcsán a kulturális, tudományos és kereskedelmi kapcsolatok erősítése volt.