Mexikó, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua és El Salvador állampolgárai rövid távú tartózkodás (vagyis bármely 180 napon belül 90 napot meg nem haladó tartózkodás) esetén mentesülnek a schengeni vízumkötelezettség alól. Figyelem: a schengeni térségbe (így többek között a Magyarországra való) beutazás csak olyan úti okmánnyal lehetséges, aminek érvényessége legalább 3 hónappal meghaladja a schengeni térségből való kiutazás dátumát, és amely úti okmány a beutazáskor 10 évnél nem régebbi kiállítású.
 
Belize állampolgárai rövid távú tartózkodás esetén is csak vízummal léphetnek schengeni térségbe (így Magyarországra is). 


 
Rövidtávú tartózkodásra jogosító egységes schengeni vízum (ún. C-vízum)


A rövidtávú tartózkodásra jogosító vízum bármely 180 napon belül 90 napot meg nem haladó tartózkodást tesz lehetővé a schengeni térség országaiban.

A vízumkérelmet 

-  az  ügyfél személyesen; 
- szervezett turistautazás esetén az akkreditált utazási iroda képviselője által;
- tagjaik nevében a szakmai, kulturális, sport- és oktatási egyesületek vagy intézmények nyújtják be.

A vízumkérelem letölthető innen:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/download/4/0b/82000/kerelemnyomtatvany_HUN.pdf

A kérelemhez szükséges főbb dokumentumok: 

- olyan 10 évnél nem régebbi kiállítású útlevél, melynek érvényessége legalább három hónappal meghaladja a schengeni térségből tervezett távozás napját;
- a schengeni térségből történő maximum 90 napon belüli  kilépés igazolása (pl. oda-vissza repülőjegy);
- az utazás céljának igazolása;
- utazási egészségbiztosítás a tartózkodás teljes időtartamára (minimum 30.000 euro fedeztű, a Schengeni övezet egészére érvényes);
- megfelelő anyagi fedezet és szállás megléte a tartózkodás időtartamára.

A kérelemről a konzul dönt és pozitív elbírálás esetén kiállítja a vízumot.


 
Hosszútávú tartózkodásra jogosító vízum (ún. D-vízum)


 
A harmadik állam állampolgárának (így a konzuli kerületünkbe tartozó Mexikó, Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua és El Salvador állampolgárainak) három hónapot meghaladó magyarországi tartózkodása engedélyköteles. Főszabály szerint az engedély a Konzulátuson nyújtható be, ahol tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum iránti kérelmet szükséges igényleni. 
 
A kérelemhez szükséges főbb dokumentumok:

- érvényes útlevél;
- 2 db igazolványkép;
- a tartózkodási célt (tanulmányok folytatása, munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység, vállalaton belüli áthelyezés, kutatás, családegyesítés,  stb.) igazoló dokumentumok;
- a magyarországi megélhetést igazoló dokumentumok;
- a magyarországi szálláshely meglétét igazoló dokumentumok;
- a teljeskörű egészségbiztosítás meglétét igazoló dokumentumok;
- a kiutazás feltételeit igazoló dokumentumok (minimum a visszaúti jegy megvásárlásához szükséges anyagi eszközök).

Részletes tájékoztató és a formanyomtatványok az alábbi oldalon 

http://oif.gov.hu/index.php?lang=hu a „Tartózkodás Magyarországon” menüpontban találhatók.
 
A kérelem benyújtásához a Konzulátuson történő személyes megjelenés szükséges a biometrikus adatok (fénykép, ujjlenyomat, aláírás) felvételéhez. 
 
A kérelemről Magyarországon a Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – típustól függően 15-70 nap alatt – dönt. Pozitív elbírálás esetén a vízumot a Konzulátus állítja ki. 
 
A tartózkodási engedély átvételére jogosító „D-vízum” egyszeri beutazásra és 30 nap tartózkodásra jogosítja a harmadik országbeli állampolgárt, vagyis a Magyarországra történő beutazást követően 30 napon belül szükséges megjelenni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szálláshely szerinti illetékes regionális igazgatóságán, hogy a vízumot a hatóság jellemzően (a beutazási céltól függően) 1-3 éves időtartamú (meghosszabbítható) tartózkodási engedélyre „cserélje”. A tartózkodási engedély átvételéhez nem kell újabb dokumentumokat bemutatni. (Amennyiben magyarországi szálláshelye megváltozott, az arról szóló dokumentumot szükséges a hatóságnak bemutatni.)
 
A tartózkodási engedély iránt kérelem – a rövidtávú tartózkodásra vízummentesen beutazható állampolgárok esetében – benyújtható közvetlenül Magyarországon, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság területileg illetékes regionális igazgatóságán is. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy vízum hiányában nem garantált, hogy a kiindulási ország, vagy a tranzitállam hatóságai, illetve a légitársaság nem fog akadályt gördíteni utazása elé. A tartózkodási engedély iránt kérelemről bővebben:  

http://oif.gov.hu/index.php?lang=hu
 
A fenti információ nem teljeskörű, részletes információt itt talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazas-magyarorszagra 
 
Konkrét ügyben kérjük, keresse nagykövetségünk konzuli részlegét a consulate.mex@mfa.gov.hu e-mail címen.

 

Illeték- és díjtábla